Zoeken
  • Rinke Insoles

Verschillende voettypes


Elke voet is anders en heeft individuele behoeften.

Het bepalen van jouw voettype is belangrijk voor de algemene gezondheid van jouw voet. Bij voettypes onderscheiden wij tussen een gezonde voet - de normale voet - en een voetafwijking. Dit laatste kan aangeboren zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door en ziekte, overgewicht of natuurlijk door foute schoenen.

De meest voorkomende voettypes en -posities zijn de normale voet, de spreidvoet, de platvoet, de knikvoet en de holvoet.


'Normale voet'


In een gezonde, normale voet rust ongeveer 2/3 van het lichaamsgewicht op de bal van de voet en 1/3 van het lichaamsgewicht op de hiel. In een gezonde voet zijn alle voetbogen correct gevormd en is het samenspel van alle voetspieren, pezen en botten in harmonie. De statische structuur van de voet garandeert in het dagelijkse leven een goede demping van de lichaamskracht, een gelijkmatige demping van jouw lichaamsgewicht over de hele voet.


Spreidvoet


Bij de spreidvoet is de voorvoetboog verzakt. Daardoor staan de middenvoets- en de voetwortelbeentjes te ver uit elkaar en niet meer parallel aan elkaar, maar naar buiten. De voetspieren zijn verzwakt. Bovendien knikt de voet na verloop van tijd naar opzij weg. De voorvoet wordt aanzienlijk breder. De afwijkende voet wordt voor breder dan de gezonde voet. Enerzijds merkt u dit door pijn bij belasting (de pijn verdwijnt langzaam bij rust) en anderzijds stelt u vast dat de tot nu toe gedragen schoenen aan de voorvoet 'knellen'. Deze afwijking heeft in uitgesproken gevallen uitwerking op uw hele manier van lopen en kan daardoor andere klachten veroorzaken zoals kniepijn of knieartrose.


Platvoet


De benamingen 'doorgezakte voet' en 'platvoet' beschrijven de verzakking van de voetboog. Zij vormen de meest voorkomende pathologische veranderingen en behoren tot de meest verspreide voetklachten in onze maatschappij. We kennen de aangeboren platvoet – die relatief weinig voorkomt – en de verworven platvoet, dat wil zeggen: een vergroeiing die in de loop der jaren is ontstaan.

Om deze symptomen te verlichten, zijn steunzolen nuttig omdat zij de slechte houding corrigeren en jouw voeten ondersteunen in het dagelijkse leven. In dat geval tillen steunzolen de lengteboog op en brengen ze de voet in de juiste vorm, zodat de druk optimaal over de voet wordt verdeeld.


Knikvoet


Bij een knikvoet staan de hielen niet recht op de grond, maar overmatig scheef (X-stand). Dit leidt er toe dat de hiel schuin in plaats van loodrecht belast wordt en de achillespees scheef staat. Vaak wordt hier dan ook over X-benen gesproken. De binnenvoet knikt naar beneden terwijl de buitenvoet omhoog wordt gedrukt. Door de onjuiste belasting worden spieren en banden zwaar belast, dat geldt vooral voor de binnenzijde van de knie en de binnenmeniscus. Dit heeft tot gevolg dat mensen met een knikvoet vaak het bekken naar voren draaien, hetgeen de wervelkolom tracht te compenseren door een holle ronde rug. Dit leidt ertoe dat de betrokken mensen vaak lijden onder nek- en hoofdpijn. Het A en O van het menselijke lichaam is een gezonde voet.


Holvoet


Holvoeten kunnen worden herkend aan een te grote overwelving van de lengteboog van de voet. De voet raakt de grond alleen met de hiel en de bal van de voet, de voetzool daartussen maakt geen contact. Zo lijkt de holle voet op een boog van opzij gezien. Door de verkeerde stand zijn de voetboog en de voetspieren sterk verkort. Een holle voet wordt vaak veroorzaakt door het regelmatig dragen van schoenen met hakken. In het geval van holvoeten ontlasten steunzolen op maat de voet langs de lengteboog.


Hoeveel volwassenen lijden aan een voetafwijking?

Voetafwijkingen komen vaker voor dan je denkt. Specifieke voetproblemen komen niet alleen voor bij ouderen, maar bij alle leeftijdsgroepen. Deze kunnen de vorm aannemen van puntvoetpijn, kniepijn, heuppijn, rugpijn of zelfs hoofdpijn.


 

31 weergaven0 opmerkingen