Zoeken
  • Rinke Insoles

Scheefstand van de knieën: Steunzolen tegen X-benen en O-benen

Vooral jongere mensen hebben vaak last van scheefstand van de beenassen en klagen dat de binnen- of buitengewrichten van hun knieën pijn doen.


Wanneer spreken we van een verkeerde kniepositie?


Ons been loopt van het heupgewricht via de knie naar het enkelgewricht en wordt beschouwd als een as. Deze beenas kan recht zijn, maar kan ook afwijkingen vertonen. Als het bijvoorbeeld aan de binnenkant van het kniegewricht loopt, spreken we van 0-benen. Ligt de as van de poot daarentegen aan de buitenkant, dan spreekt men van X-benen.


Beide afwijkingen leiden tot een verkeerde belasting van het kniegewricht, maar op lange termijn ook van het enkelgewricht en de voet. Als gevolg daarvan verslijten de gewrichten steeds meer en veroorzaken uiteindelijk instabiliteit en pijn.


Dit zijn de symptomen


Een uitgesproken scheefstand van de knieën is zelfs voor een leek herkenbaar. Het kan immers moeilijk over het hoofd worden gezien in de vorm van O-benen of X-benen. Een lichte misvorming is echter niet zo duidelijk. Daarom is een röntgenfoto van het hele been nodig voor een exacte diagnose.

Een knieafwijking valt echter niet alleen op door zijn uiterlijk. Pijn in het gewricht en zwelling zijn typische symptomen. Als X-benen of O-benen niet tijdig worden behandeld, kan ook het kraakbeen wegslijten, kan de meniscus verslijten en kan artritis van het kniegewricht het gevolg zijn. Helaas houdt het meestal niet op bij de klachten in de knieën. De hele lichaamshouding verandert door de standafwijking, zodat ook andere gewrichten worden aangetast. Dit is de reden waarom mensen vaak last hebben van rugpijn.


Om te voorkomen dat je knieafwijking zich zo ernstig ontwikkelt, moet je in een vroeg stadium op een conservatieve behandeling vertrouwen en steunzolen tegen O-benen en X-benen gebruiken. Fysiotherapeutische oefeningen kunnen ook symptomen verbeteren. Als ze echter zijn ontstaan omdat je te zwaar bent, is het belangrijk dat je jouw gewicht vermindert.


Waarom steunzolen helpen bij knieafwijkingen


De behandeling van X-benen en O-benen met orthopedische steunzolen is meestal de eerste stap bij de arts, zolang de aandoening niet te extreem is. De steunzolen ondersteunen de voetboog. Dit compenseert de eenzijdige belasting van het gewricht op de knie.

Als je jouw knieafwijking met steunzolen wilt behandelen, moet je voorbereid zijn op een lange therapie. Je zult de inlegzolen jarenlang tegen O-benen en X-benen moeten dragen om jouw beenas blijvend te stabiliseren. U zult echter snel gewend raken en niet meer zonder willen.
86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven